torsdag 6 april 2017

Cockerz på nya smaknivåer

Nu har vi gjort det igen......
Med hjälp av Christers suveräna förplanering har cockers nu nått en ny nivå i smakhänseende.

Christer hade inhandlat diverse högklassiga råvaror, vissa inte så jättedyra, men ändå inte så väldigt vanliga och lättillgängliga. Någon lite exklusiv, men lättillgänglig på ett normalt systembolag.
Dagens spännande huvudråvara vaar oxkind.... magert, extremt långtrådigt, smakrikt kött från den muskel som troligen är den som jobbar mest på ett nötkreatur. Stek den, eller grilla den och du kan lika gärna äta en vanlig skosula. Så gjorde naturligtvis inte vi....

Nåväl, fyra taggade medlemmar och tre hundar samlades vid 15-tiden i Norsholm för kaffe, GT och planering. Eftersom Christer är generös och nyfiken så hade en svensk gin (Hernö) inhandlats till GT:n. Naturligtvis var den god, men vi var nog alla lite tveksamma om det var rätt att blanda ut en så exklusiv gin med tonic.

Efter kaffe och lite ytterligare planering körde kökschefen upp oss ur de sköna stolarna i uterummet och arbetet tog sin början. Oxkind måste kokas minst 4 timmar, så tiden var dyrbar. Som tur var hade köktillbehörsavdelningen i Norsholm naturligtvis en tryckkokare, som nedbringar koktiden till cirka hälften.

Kvällens meny började med en Rusk om Snusk, en gubbröra, super de luxe, med rätt många ingredienser.
Huvudnumret var ändå den tryckkokta oxkinden med mandelpotatispuré och rårörda lingon.
Tanken var sedan att avsluta med en enkel dessert av inkokta päron i kolasås, men därav blev intet eftersom vi varken orkade göra eller äta mera efter denna formidabla urladdning.

Några bilder från evenemanget:

3 av 4 hundar på plats och beredda att ta hand om tallriksdisken.

Kaffe, GT och receptläsning är en bra början som skapar glada miner.


Engagemanget är på topp.
Arbetet startar under kökschefens vakande öga.

Här laddas tryckkokaren med oxkind och tillbehör (vilken sås)

Lasse ringlar den "något tunna" hollandaisen i vackra ringar på brödet
Såsmästaren Gunnar "slänger" ihop en Bécamelsås, bara så där
Efter att vår estet (LP) lagt sista handen och skvätt lite olivolja såg förrätten ut så här!!!!!

Inte bara suveränt god...... snygg också


Hoppsan - så suveränt gott.
Lasse och Christer funderar lite: Vilket ben gick den där ner i?
Liten rast medan spisen gör sitt.
Rårörning av lingon pågår.

Spänningen stiger medan tryckkokare pustar

En suveränt god potatispuré blir det av mandelpotatis.

Upplagt och klart. Absolut en av Cockerz bästa rätter.
Efter detta återstod bara att falla in i matkoma och låta sig transporteras hem av vänlig fru/sambo.

Nästa möte, som är sommaravslutning med damer, är planerat till den 13 juni i Falla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar